Dobra Torba
DBAM, NIE MARNUJĘ ŻYWNOŚCI
Każdego roku w Polsce około 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje w koszu na śmieci.
Gdzie marnuje się najwięcej?
Produkcja pierwotna
Nadwyżka surowca
Niedostosowanie techniki upraw
Nieodpowiedni czas zbioru
Transport i magazynowanie
Uszkodzenia mechaniczne
podczas załadunku
i transportu
Przetwórstwo przemysłowe
Ubytki podczas produkcji
Błędy w procesach
pakowania
Sprzedaż
Niewłaściwe warunki ekspozycji produktów
Nadmierne zaopatrzenie
Konsumpcja
Nieracjonalne zakupy
Złe przechowywanie żywności
Nieczytanie etykiet
Zbyt duże porcje
POSIŁKI N WAGĘ ZŁOTA
Misją Banków Żywności jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym. Każdego dnia pracownicy i wolontariusze Banków odbierają z supermarketów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych.
W 2019 roku dzięki stałej współpracy z sieciami handlowymi, Bankom Żywności udało się uratować 10 000 ton artykułów spożywczych, w tym 1 994,7 ton z sieci sklepów Biedronka.
20 gr ze sprzedaży każdej Dobrej Torby trafia do Banków Żywności
1 zł zebrany dzięki Dobrej Torbie to 8 kg uratowanej żywności, z której można przygotować aż 16 posiłków.
ZACZNIJMY OD DZISIAJ
Ratujmy żywność przed zmarnowaniem i przekażmy ją najbardziej potrzebującym.
Mamastudio dla Jeronimo Martins
Zakres prac
- Packaging
- Branding
- Visual language
- Art direction